23948sdkhjf

Sockerchock i barnmat stoppas

EU-parlamenetet godkänner inte tre gången högre sockerhalt i barnmat.
Det var EU-kommissionen som föreslog nya regler som skulle tillåta tre gånger högre sockerhalt än vad som Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar. Parlamentet, som också får stöd från särskilda nutritionskommittéer i EU-länderna, anser inte att det vore rätt väg att gå i arbetet mot fetma hos späd- och småbarn, och lägger därför in sitt veto mot förslaget. Det skriver Europaparlamentet Nyheter.

— Dagens omröstning är ett viktigt steg för att bidra till att se till att EU-reglerna för barnmat utformas med barns hälsa som första prioritet. EU-kommissionens förslag skulle ha tillåtit barnmat som innehåller mycket högre sockerhalter än de som Världshälsoorganisationen rekommenderar. Att tillåta så höga sockerhalter till barn, särskilt när det sker så tidigt, skulle ha bidragit till att öka barnfetman och kunnat påverka barns smakpreferenser. För spädbarn och små barn i synnerhet bör sockerhalterna hållas så låga som möjligt, sa britten Keith Taylor från De Gröna, som har lett arbetet med parlamentets invändning mot förslaget, rapporterar Europaparlamentet Nyheter.

I motsats till EU-kommissionens förslag förespråkar ledamöterna i kammaren snarare att den tillåtna sockergränsen i barnmat ska sänkas för att närma sig WHO:s rekommendationer. Enligt WHO bör intaget av fria sockerarter inte utgöra mer än 10 procent av det totala energiintaget i barnmat medan det nedröstade förslaget skulle utgöra 30 procent, eller 7,5 socker/100 kcal.

Dessutom anser parlamentet att det i märkning och marknadsföring av förädlad barnmat tydligt ska framgå att produkterna inte är lämpliga för spädbarn under sex månader då EU utgår från rekommendationen om sex månaders helamning.

EU-kommissionens lagförslag skickas nu tillbaka till skissbordet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078