23948sdkhjf

Branschen om köttfusket

Svenskt Kött och Krav om hur misstankarna om köttfusk påverkar förtroendet för den svenska livsmedelsbranschen.
Under måndagskvällen publicerade Aftonbladet ett avslöjande som slog ned som en bomb, både hos konsumenter och inom den svenska köttbranschen. Livsmedelskontrollen på Stockholms stads miljöförvaltning tycks tämligen övertygade om att två gotländska köttföretag har fuskat med märkningen under flera års tid. Hundratals ton Importerat kött ska ha blandats med svenskproducerat för att sedan säljas som helt svenskt.

Läs också: Köttföretag anklagas för storbluff


På branschorganisationen Svenskt Kött, som förvaltar märkningen med samma namn, följer man naturligtvis miljöförvaltningens utredning nära.

— Skulle det handla om fusk, vilket utredningen får utvisa, är det upprörande att företaget har utnyttjat efterfrågan på svenskt kött för att lura konsumenter. Det är viktigt att myndigheterna nu utreder det här och att eventuellt fusk leder till rättsliga åtgärder, säger Elisabet Qvarford, tillförordnad vd på Svenskt Kött, till Food Supply.

Enligt Elisabet Qvarford har de misstänkta företagen, Gothemsgården och Gotland K&D, som bara under slutet av 2015 lär ha sålt 23 ton felmärkt kött på den svenska marknaden, inte använt sig av ursprungsmärkningen Svenskt Kött.

— Nej, företagen har inte varit anslutna till märket Svenskt kött.

Hur påverkar den här typen av fusk trovärdigheten för svenska köttråvaror och begreppet ”svenskt kött” i konsumenternas ögon?

— Skulle det handla om fusk så drabbar det inte bara de berörda företagen – det drabbar också förtroendet för hela livsmedelsbranschen. Därför är det viktigt att myndigheterna nu reder ut vad som har hänt och att oseriösa aktörer tas bort från marknaden, säger Elisabet Qvarford.

Det gotländska fuskköttet har också marknadsförts som Krav-märkt. Såväl Gothemsgården och Gotland K&D har tidigare varit Krav-certifierade.

— Just nu pågår det en utredning kring de här företagen. Om anklagelserna stämmer är situationen den allvarligaste som KRAV har varit med om, säger Lars Nellmer, vd för Krav.

Krav har dragit igång en egen utredning för att få klarhet i fråga.

— De här misstankarna väcker berättigade frågor om vår trovärdighet. Vi måste få klarhet i vad som har hänt och se till så att det inte kan hända igen. Idag är certifieringsorganet på plats för att få svar från företagsledningen.

Enligt Lars Nellmer är det "mycket sällsynt" att företag fuskar på det sätt som de aktuella köttföretagen nu misstänks för.

— Samtidigt som det här misstänkta köttfusket är allvarligt är det minst lika viktigt att lyfta fram alla de andra 6000 Krav-certifierade företagen. Varje dag gör de sitt allra bästa för att producera mat med mesta möjliga omsorg om människor djur och miljö. Allt deras hårda arbete får inte förringas för att ett företag medvetet fuskar, säger Lars Nellmer.

Miljöförvaltningens utredning uppges vara färdig den 2 februari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064