23948sdkhjf

Lantmännen satsar på öländsk pasta

Pasta på bönor ska ha samma smak och konsistens som vanlig pasta.
Lantmännen hoppas att solsäkra Öland ska bli lite mer som Sicilien. Åtminstone när det gäller att odla råvaror till pastatillverkning.

Under varumärket Kungsörnen lanseras nu en ny pastasort som till 30 procent innehåller vita, svarta eller kidnneybönor odlade på Öland. Enligt Lantmännen både smakar och känns pastan likadant som traditionell pasta gjord på durumvete.

Odlingarna på Öland drog igång för bara några år sedan och är en del av det forsknings- och utveckingsprogram som Lantmännen investerar runt 300 miljoner kronor på.

— Bönor har många mervärden som hög protein- och fiberhalt. Vi hade en idé om att skapa en pasta som gör det enkelt att äta mer hälsosamt. För att utveckla bönpastan började vi med småskaliga tester i vår produktionsanläggning i Järna. Vi testade mängden bönor som vi kunde tillsätta med bibehållen pastakvalitet och god smak. Därefter blev det mer storskaliga provkörningar med de mest intressanta recepten, säger Annelie Moldin, innovationsansvarig för pasta på Lantmännen Cerealia, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078