23948sdkhjf

Billigare fisk att vänta

Utkastförbudet gör att tonvis med fisk säljs i stället för slängs.
Enligt P4 Väst dumpades 76 procent av all torsk som yrkesfiskare i Kategatt hämtade upp i 2014 tillbaka i havet. Det för att fisken fastnat i trålar efter att fiskarens kvot blivit uppfylld. I hela EU handlar det om miljontals ton fisk varje år.

Men efter att EU tagit beslut om utkastförbud av fisk, något som infördes under fjolåret, har slöseriet redan stävjats något.

— Det var ju helt vansinnigt, att ta upp en massa fisk, och sedan kasta tillbaka den och inte få betalt för den. Det är ju dumt, säger Peter Olsson, fiskare från Smögen och ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation, till Sveriges Radio.

Och mycket talar för det minskade slöseriet, bortsett från de positiva hållbarhetsaspekterna, också avspeglar sig i priserna i butikerna. Fisk som tidigare kastats tillbaka kommer nu ut i handeln, och under de fyra år som utkastförbudet genomfört höjs fiskekvoterna.

— Vi får lite mer att fiska, lite mer vi kan ta iland. Det är ju synd att fisk är en vara som betraktas som lyx. Blir det lite mer på marknaden så kanske det inte blir så dyrt med torskrygg framöver, säger Peter Olsson till P4 Väst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079