23948sdkhjf

Krav skärper reglerna efter köttfusk

Den misstänkta märkningsbluffen på Gotland får märkningsorganisationen att agera.
När det stod klart att de tidigare Krav-certifierade företagen Gothemsgården och Gotland K&D misstänktes för en omfattande köttbluff agerade organisationen blixtsnabbt och startade en utredning som nu är klar.

Läs också: Köttföretag anklagas för storbluff

En slutsats av utredningen är att HS Certfiering, certifieringsorganet som tidigare godkänt köttföretagen och som ansvarat för kontrollbesök, har följt gällande regler. En annan är att Krav måste skärpa sitt eget regelverk för att undvika liknande händelser i framtiden.

— Vi strävar alltid efter att bli bättre och misstankarna om köttfusk visar att vi behöver agera, inte minst för att stödja de 6 000 kKav-certifierade företag som jobbar hårt för att göra allt rätt, säger Kravs vd Lars Nellmer, i ett pressmeddelande.

Läs också: Branschen om köttfusket

Krav identifierat tre förbättringsområden.

*Förtydliga regler för hur kontrollen ska gå till, till exempel kräva kontroll när ett så kallat högriskföretag avslutar sin certifiering.
*Intensifiera pågående arbete med att ta fram nya, kompletterande kontrollmetoder, till exempel följa en produkt bakåt i livsmedelskedjan.
*Utveckla interna rutiner, bland annat för att bättre ta hand om misstankar om fusk.

— Om misstankarna mot Gothemsgården och Gotland K&D stämmer är de oerhört allvarliga. Vår bransch är uppenbarligen inte förskonad från oseriösa aktörer och bedrägeri är svårt att hindra. Det vi kan lova är att vi ska göra precis allt vi kan för att fusk inte ska förekomma, säger Lars Nellmer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063