23948sdkhjf

Livsmedelsverket släpper ny tallriksmodell

I den uppdaterade tappningen inkluderas en särskild modell för soffpotatisar.
Tallriksmodellen introducerades för första gången 1976 av Scan-nutritionisten Britt-Marie Dahlin och har sedan dess använts som ett pedagogiskt verktyg för Livsmedelsverket i syfte att visa hur en balanserad måltid kan se ut.

Nu, 40 år senare, uppdateras den. Livsmedelsverket har tagit fram två nya versioner. Den ena är anpassad för personer som rör på sig enligt rekommendationerna, alltså minst 30 minuter per dag, och den andra för personer med en mer stillasittande livsstil.

— Alla är vi olika. Genom att visa enkla sätt att anpassa måltiden med tallriksmodellen som utgångspunkt hoppas vi inspirera fler att hitta sitt sätt att äta bra, berättar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket betonar också miljöeffekterna av att äta mer vegetariskt i förhållande till kött.

— Med de nya illustrationerna och fotografierna hoppas vi uppmuntra och inspirera till nya tankar i köket. Att till exempel våga prova och välja grova, fiberrika grönsaker och rotfrukter som kål av olika slag, bönor och lök. För miljön är det även bra att välja kött och fisk med omsorg, eller byta ut det mot bönor, ärter och linser, säger Åsa Brugård Konde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078