5 000 år gammalt öl upptäckt
Forskare har hittat spår efter öltillverkning i Kina som tyder på att konsten att brygga öl är äldre än man tidigare trott.
Analys av de gula resterna pekar på att ingredienser som durra, hirs, korn, rotknölar och den sydostasiatisk växten Jobs tårar använts.
— Upptäckten av korn är en överraskning, säger Jiajing Wang på Stanforduniversitetet i Kalifornien, rapporterar Aftonbladet.
— Detta ölrecept tyder på en mix av kinesiska och västliga traditioner: korn från väst och hirs, Jobs tårar och rotknölar från Kina.
Studien tyder på att kornet kom till Kina cirka 1 000 år tidigare än vad forskare trott. Vid fyndplatsen har forskarna även hittat tecken på att filtrerning och lagring av öl har förekom.
Och smaken verkar inte ha varit alltför oangenäm.
— Min gissning är att ölet kan ha smakat lite surt och lite sött. Den sura smaken kom från jästa spannmålskorn och den söta från rotknölar, säger Jianjing