23948sdkhjf

Rekordtufft för mjölkbönder

I veckan sänks priset till Arlas mjölkproducenter ytterligare.
Historiskt låga 2,30 kronor per liter mjölk för Arlas mjölkbönder. Det blir verklighet denna vecka när mejerijätten fortsätter att sänka ersättningen. Den 1 juni sänks priset till bönderna med 12,2 öre.

— Det är en riktigt tuff nivå och på alla gårdar inklusive min egen så är det en tuff kamp varenda dag för att komma igenom den här perioden, säger Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla, till P4 Kronoberg.

Att de redan hårt pressade svenska mjölkproducenterna får än mindre betalt beror enligt Arla på samma saker som angivits vid tidigare sänkningar: ett stort överskott till följd av bland annat ryskt importstopp, minskad efterfrågan från Kina och att EU slopat mjölkkvoterna.

Under 2015 försvann fler än 260 svenska mjölkgårdar, enligt Jordbruksverket. Samtidigt minskar inte den totala produktionen utan gårdarna blir i stället större.

— Det man vet om som skulle innebära en ljusning är faktiskt att mjölkproduktionen minskar och det vill man ju egentligen inte att den ska göra i Sverige, men det kommer den göra och i stort sett i alla länder runt om. Alla är medvetna om att mindre mjölk kommer ge balans på marknaden, säger Åke Hantoft till P4 Kronoberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062