Köttbranschen kritiska till WWF
WWF riskerar att vilseleda konsumenterna om hur hållbart kött är, anser Kött- och charkföretagen.
I guiden får konsumenter bland annat rådet att välja bort kycklingköttet importerat från Asien.
Läs också: WWF: Ät inte kyckling från Thailand
På Kött-och charkföretagen är man kritisk till hur den nya versionen av köttguiden presenteras. Enligt branschorganisationen bygger flera av WWF:s slutsatser på "grova generaliseringar och felaktiga metodval". Detta kan leda till att konsumenter vilseleds, anser Kött- och charkföretagen, och lyfter bland annat att importerat kött är "betydligt mer hållbart än vad WWF:s köttguide visar.
— Vi är bekymrade över att det finns en stor risk att konsumenterna vilseleds av WWF:s generaliserande förhållningssätt. All märkning på livsmedel omfattas av ett detaljerat regelverk som säkrar att konsumenten inte vilseleds. Det är en självklarhet som vi som bransch givetvis står bakom till hundra procent, men då måste även annan konsumentinformation som sprids utgå från samma kriterier, annars faller i detta fall Köttguidens syfte att ge konsumenterna vägledning kring hur man kan äta mer hållbart kött platt till marken, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen, i ett pressmeddelande.
För att utländskt kött ska hanteras på samma sätt som svenskt i framtida versioner av köttguiden ska Kött- och charkföretagen under det kommande året att samarbeta med WWF.
— Både handeln och importörerna ställer höga krav på andra länder när det gäller kött som ska säljas på den svenska marknaden. Ett flagrant exempel i Köttguiden är irländskt lammkött som ”straffas” i utvärderingen enbart för att det i Irlands lagstiftning finns utrymme för slakt utan bedövning. Men den svenska marknadens krav gör att det irländska lammkött som konsumenterna normalt möter i svenska butiker i har slaktats på liknande sätt som i Sverige. Det innebär att det är helt fel att utgå från lagstiftningen i respektive länder i sin bedömning, vilket WWF alltså gör i sin guide, säger Magnus Därth.
Här kan du läsa WWF:s köttguide i sin helhet.