23948sdkhjf

Leverantör nedringd efter WWF-rapport

Telefonen har gått varm hos Pesema, som är generalagent för en fransk köttjätte.
Under måndagen nådde en ny version av Världsnaturfondens Köttguide, som ska fungera som vägledning för svenska konsumenter i valet av kött.

Att Världsnaturfonden (WWF) avråder från att köpa kyckling från Thailand och andra asiatiska länder fick snabbt stor spridning. Samtidigt fick även importerat nötkött och griskött rött ljus. Det har inte minst Peter Madsen blivit varse. Han driver Pesema som nyligen utsågs till den franska köttjätten Group Bigards generalagent i Sverige och Skandinavien.

— Jag har blivit totalt nedringd med anledning av att WWF rödljus-märkt kött från Irland, Tyskland, Polen, Sydamerika och USA, säger Peter Madsen till Food Supply.

Vad svarar du?

— Mitt svar har varit att Frankrike och Group Bigard inte finns omnämnda. Jag har också berättat att det finns rigorösa kontroller vad gäller användningen av antibiotika. Om man trots allt hittar spår från antibiotika i ett djur kan uppfödare mista sin rätt att leverera till Group Bigard, men även mista sin rätt att avla djur.

Intresseorganisationen Svenskt Kött var inte sena med att ta WWF:s nya rekommendationen som intäkt för att fler borde köpa svenskt kött.

— Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden, säger Svenskt Kötts vd Elisabet Qvarford, i en kommentar.

Peter Madsen hoppas att rapporten gör att han och Helsingborgsföretaget Pesema kommer att få fler möjligheter att berätta om fransk djurproduktion.

Läs också: Fransk köttoffensiv lyfter Skåneföretag

— De större och seriösa företagen som handlar med kött får färre leverantörer att vända sig till om de inte vill handla med röd-märkta produkter. Återigen kan vi återkoppla till likheterna mellan Frankrike och Sverige där samma höga krav ställs på råvara, både vad avser kvalitet men också hur varan framställts. Vi ser, i och med att Bigard har ett ”pass” på alla sina djur, att spårbarhet och information om varan är bland de mest detaljerade som finns på marknaden. Allt för att köparen skall kunna känna sig trygg och i slutändan även konsumenten.

Peter Madsen poängterar att WWF:s rapport fått viss kritik när det kommer till hur den är utförd och generella slutsatser som dragits. Bland annat har branschorganisationen Kött- och charkföretagen gått med invändningar mot rapporten.

Läs också: Köttbranschen kritiska till WWF

— Nu är vårt fokus att bibehålla leveranstiderna och förhoppningsvis även priserna.

Vilka risker ser du?

— Det är klart finns det risker som är förknippat med allt som har med tillgång och efterfrågan att göra. Även om Group Bigard är stora påverkas priserna när efterfrågan ökar.

— Vi har inlett samarbeten med ett flertal kunder här i Sverige och vi på Pesema är väldigt måna om att våra kunder ska bibehålla samma goda villkor oavsett om det rör sig om pris eller tillgång. Det är ju alltid viss fluktuation vad gäller priser på köttmarknaden och vi hoppas att detta inte gör att prisbilden rör sig utanför de prognostiserade ramarna., säger Peter Madsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125