23948sdkhjf

Shiitakeodling räddas

Restaurangägare tar över verksamheten i Kirunagruvan och tar sikte mot att sälja över hela landet.
— Vi ville ha en unik produkt som bara finns i Kiruna i hela världen och den här svampen är den unika produkten som vi är ute efter, säger Johan Lans, till NSD.

Han driver till vardags restaurangen Spis och har nyligen tagit över den kända shiitakeodlingen i Kiirunavaaragruvan i Kiruna. Odlingen har funnits i en gammal styrcentral på 540 meter djup sedan 1980-talet. Här är temperaturen alltid densamma och här trivs inte skadedjur som annars gärna hade mumsat på asiatiska svampen.

— Det är i princip en steril miljö där nere. Det gör att svampen får en jämn och fin kvalitet. Den kommer alltid vara likadan smakmässigt och utseendemässigt, Johan Lans.

De som tidigare bedrivit svampodling här har i första hand haft kunder i närområdet. Men Johan Lans och krögarkollegorna på Spis siktar på att sälja 100 kilo svamp i veckan — och det över hela landet.

Läs också: Svampföretag i konkurs
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064