Nötkött har aldrig varit lönsammare
Skillnaden mellan svenskt och utländskt nötkött har aldrig varit större.
— Utan att ha några diagram framför mig så kan jag inte minnas att nivåerna legat på den här höjden, slakteriernas kunder vill ha mer svenskt kött och då stiger priserna till producenterna, säger Åsa Lannhard Öberg som är jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till P4 Jönköping.
Slaktpriset på nötkött steg under 2014 och trenden har hållit i sig. Enligt LRF betalar slakterierna över 50 procent mer i dag än vad de gjorde 2010, rapporterar SR.
Samtidigt har priset till nötköttsproducenterna i Europa sjunkit, vilket gör att prisskillnaden mellan svenskt och utländskt kött nu uppgår till över 10 kronor kilot för producenter.
Jordbruksverket gör tolkningen att bönderna får mer betalt för att de svenska konsumenterna allt hellre väljer svenskt. I butik har köttet dock inte blivit dyrare.
— Det pris som slakterierna tar ut mot sina kunder och det pris som vi betalar i butiken har mer eller mindre varit stabilt, säger Åsa Lannhard Öberg, till P4 Jönköping.