23948sdkhjf

Göteborg förbjuder hamburgare

Medium rare är inte okej, anser miljöförvaltningen, som nu hotar Göteborgskrogar med böter.
Göteborgskrogen Burgarsson måste sluta servera hamburgare som är medium rare, har miljöförvaltningen bestämt. Orsaken är att ej helt genomstekta burgare inte betraktas som helt säkra att äta.

— Enligt de uppgifter jag erhållit kommer Miljö och Hälsas nya beslut att påverka samtliga restauranger i Göteborg som väljer att servera hamburgare. Vi kommer att överklaga och hoppas nu att fler restaurangägare som också investerar mycket tid och pengar i bra råvaror hjälper oss att driva frågan om huruvida gästen, snarare än en myndighet ska få bestämma hur en burgare serveras, säger Johan Svensson, som driver Burgersson, till Göteborgs-Posten.

Skulle Burgersson bryta mot förbudet hotas de med vite på 40 000 kronor.

Johan Svensson, och kollegan Björn Jansson, håller inte alls med om att deras hamburgare skulle vara osäkra. Anticimex gör regelbundna kontroller och leverantören Gröna Gårdar har exemplariska kontroller, uppger Johan Svensson..

Det är inte bara Burgersson som råkat i luven med miljöförvaltningen i Göteborg på grund av ej helt genomstekta hamburgare. I april blossade en infekterad debatt upp när restaurangen Joe Farellis fick ett liknande hot om vite.

— Det här är inte en fråga för en enskild kommun utan gäller över hela Sverige. Tar man in en köttvara som inte kan garanteras från grossistens eller restaurangens håll så kan man inte servera rätten. Det blir inte bra om varan inte är garanterad och serveras utan att vara helt genomstekt eftersom att det finns en risk för konsumentens hälsa. Ytterst ska den som äter på en restaurang kunna känna sig säker, säger Bernadett Weber, enhetschef på miljöförvaltningen, till Göteborgs-Posten.

Flera Göteborgskrögare vänder sig emot uppfattningen att just hamburgare skulle särskilt riskabelt att servera något blodiga.

— Du får fortfarande äta carpaccio och råbiff på vilken restaurang som helst men inte hamburgare som du vill ha den. Jag fattar att de är på hamburgerbranschen eftersom att det har poppat upp så många på kort tid men kontrollerna är goda och det känns som att gästen borde få avgöra själva hur de vill ha sitt kött. För att vara helt ärlig skulle jag vara mer rädd för att äta sallad än vårt kött. Vi kan överklaga beslutet fram till och med nästa onsdag och kommer att göra det, säger Johan Svensson, till tidningen.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067