23948sdkhjf

Visita vill se var köttet kommer ifrån

Branschorganisationen uppmanar krogar att berätta om ursprung.
Besöksnäringens branschorganisation Visita rekommenderar nu restauranger och storhushåll att alltid kunna ge konsumenter information om ursprunget för nötkött, griskött, fårkött, getkött, fågelkött, fisk, skaldjur och blötdjur.

Ursprungsinformationen ska kunna ges muntligen eller skriftligen, anser Visita, vars styrelse tog beslut om en frivillig policy i tisdags.

— Vi kommer att rekommendera alla våra medlemmar att aktivt informera om matens ursprung, antingen muntligt eller skriftligt. Det handlar om uppmuntran och uppmaning att informera. Det är en fråga om transparens, säger Sara Sundquist, livsmedelsstrateg på Visita, till TT.

Ursprungsinformationen ska antingen kunna lämnas direkt och utan förfrågan från konsumenten eller efter förfrågan från konsumenten. Om företaget väljer att lämna informationen först efter förfrågan från konsumenten, ska företaget se till att det på serveringsstället tydligt framgår hur konsumenten kan få sådan information. En sådan särskild upplysning om hur man kan få tillgång till ursprungsinformation kan ges skriftligen, till exempel genom anslag, skylt eller i menyn, eller muntligen.

— Det finns ett stort konsumentintresse men vi märker att konsumenterna inte alltid är bekväma med att fråga, säger Sara Sundquist.

Och branschen har ställt sig positiv till förslaget, säger hon.

— Rekommendationen är frivillig att följa. Men alla medlemsföretag vi har pratat med har varit positiva, säger Sara Sundquist, till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079