Utbildningen påverkar tallriken
Högutbildade äter mer grönsaker och fisk medan personer med kortare utbildning föredrar snabbmat och snacks, fastslår Livsmedelsverket.
Genomgången visar att personer som har en längre utbildning äter mer hälsosam mat, som grönsaker och fisk, medan personer med kortare utbildning äter mer av energitäta och näringsfattiga livsmedel som exempelvis snabbmat, chips, godis och läsk. Det får i sin tur följder för hälsan.
— Hälsosamma matvanor är en viktig faktor i arbetet för att utjämna skillnaderna i hälsa mellan olika grupper i samhället. Det är något vi ska ta hänsyn till i vårt arbete med att förbättra folkhälsan, säger Annica Sohlström, tillförordnad generaldirektör för Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Utbildningsnivå och hur mycket pengar ett hushåll har att röra sig med kan också kopplas till vilka matvanor som barnen får. Och det är i synnerhet mammornas utbildning som påverkar, konstaterar Livsmedelsverket.