Strömming i norr — korv i söder
Midsommartraditionerna skiljer sig åt beroende på var i Sverige du bor.
Gemensamt över hela landet är att typiska midsommarrätter som sill, färskpotatis, lax, ägg, gräddfil, knäckebröd och lagrad ost säljer bra, vilket även gäller för grillat kött och jordgubbstårta.
Men det finns som sagt regionala skillnader. I Norrland är strömming den midsommarprodukt som efterfrågas mest. Samtidigt tycks skåningarna ha tröttnat på inlagd sill, en vara som haft en vikande försäljningstrend i södra Sverige under flera år. Däremot verkar prinskorv vara ett måste på de skånska midsommarborden medan skåningarna kan leva utan tårta. I norr är det tvärtom.
Göteborgare älskar sin löksill, men det gör inte stockholmare.
— Norrlänningar tillsammans med svenskar i Mellansverige köper mest midsommarmat, skåningarna minst. Göteborgarnas handlande är ganska konstant sett till de senaste tio åren, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp, i ett pressmeddelande.