23948sdkhjf

Lantmännen hoppas göra köttbullar av bränslesvamp

"Tio gånger lägre miljöpåverkan än Quorn."
Utgångspunkten var att undersöka hur en viss svamp kan användas i framställningen av miljövänlig etanol vid Lantmännens etanolfabrik i Norrköping. Det visade sig att svampen har en hög proteinhalt, vilket kläckte idén om att undersöka affärspotentialen i att framställa ett nytt proteinrikt livsmedel och därmed ge sig in på en snabbväxande marknad för proteinkällor som inte är animaliska.

— En av Lantmännens stora styrkor är den bredd av kompetens som finns inom koncernen. Detta innovationsprojekt är ett utmärkt exempel på hur vi kan korsbefrukta vår kunskap för att tillsammans driva hållbar utvecklingen i den nordiska livsmedelssektorn, säger Emilie de Craene, med titeln Nordic Marketing & Innovation, på Lantmännen Cerealia.

Enligt Lantmännen är fördelarna med svampen många. Man räknar med att det innebär tio gånger lägre miljöpåverkan att odla svampen än den vegetabiliska proteinkällan Quorn. Jämfört med konventionell köttproduktion är miljöpåverkan 100 gånger lägre, hävdar Lantmännen.

Projektet runt svampen, som är lokalproducerad, har nu beviljats en halv miljon kronor från Vinnova. Det inom ramen för en statlig utlysning på temat klimatsmart protein, där sammanlagt 15 projekt får möjlighet att tävla om ytterligare två miljoner kronor för vidareutveckling av produkten.

Läs också: Miljonsatsning på insektsfärs och korv på lupin

— Vi testar just nu vilka konsistenser vi kan uppnå och hur svampen kan användas. Man kan tänka sig allt från köttbullar med hundra gånger lägre miljöpåverkan än vanliga köttbullar, till ett nytt sorts proteinrikt tillägg på frukostbordet. Det är otroligt spännande att arbeta med utvecklingen av en produkt som har så stor potential att bli ett klimatsmart och smakrikt vegetariskt alternativ för våra kunder, säger Sandra Halldin, som arbetar med affärsutveckling och innovation på Lantmännen Agroetanol.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063