23948sdkhjf

Coop river matpyramiden

Större köttkonsumtion och mer tomma kalorier gör att Coop nu stuvar om i den klassiska matpyramiden.
Det var Kooperativa Förbundet, KF, som lanserade "matpyramiden" 1974. Tanken var att illustrera vilka proportioner mellan olika livsmedelstyper som är lämpliga för att leva hälsosamt.

Nu, 40 år senare, tycker inte Coop längre att den gamla pyramiden fungerar och har därför skapat en ny, dystrare, variant som bättre avspeglar den moderna svenskens matvanor.

Toppen på 1970-talsvarianten utgjordes av kött, fisk, fågel och ägg, vilket motsvarade 13 procent. Resten av pyramiden utgjordes av basvaror som mejeriprodukter, cerealier, potatis, frukt och grönsaker.

— Även om 1970-talets matpyramids proportioner till stor del gäller även idag måste jag tyvärr konstatera att den inte längre påverkar våra konsumenter. Dagens pyramid där tomma kalorier är den största delen är det tydligaste beviset. Vi äter dessutom nästan dubbelt så mycket kött idag jämfört med 70-talet, vilket varken är bra för den egna eller planetens hälsa, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop, i ett pressmeddelande.

Coops slutsatser bygger dels på statistik från Jordbruksverket, och dels på en färsk Sifo-undersökning om svenskarnas matvanor. I den framgår bland annat att var fjärde man kött mer än fyra gånger per vecka samtidigt som bara 15 procent av männen äter frukt dagligen. Var tredje person under 30 år dricker sockersötad drygt minst en gång i veckan, vilket en betydligt högre andel än den äldre delen av befolkning.

Att Coop utvärderar den klassiska matpyramiden just nu, under brinnande Almedalsvecka, är ingen slump.

— Vi är inte ute efter en snabb enkel lösning, för det kommer att krävas många olika initiativ från oss i branschen, politiker, opinionsbildare och alla matinspiratörer runt om i Sverige. Däremot vill vi på Coop använda den starka kraft som finns i våra medarbetare och butiker för att bygga ett hälsosammare och hållbarare samhälle, utifrån de insikter vi kommer att samla med start i Almedalen, säger Louise König.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078