Axfood kräver forskningsinstitut
Livsmedelsjätten passar på att släppa ett batteri av förslag under Almedalsveckan.
Läs också: Ny exportstrategi på väg
Rapporten heter Matkassen 2030 och består av sammanlagt 79 förslag med hållbarhet som röd tråd.
— Dagens konsumenter efterfrågar hållbarhet och det är vårt ansvar att förmedla den insikten till producenter och beslutsfattare, säger Anders Strålman, vd och koncernchef för Axfood, i ett pressmeddelande.
Förslagen handlar om att uppmuntra hållbar konsumtion, förädla svenska mervärden och att satsa på innovation, att landsbygden som en resurs, ett fossilfritt Sverige och en hållbar livsmedelsproduktion.
Axfood vill:
* Sätt ett politiskt mål för ekologiska konsumtionen inom offentlig sektor.
* Inrätta ett industriforskningsinstitut som bidrar till innovation och utveckling av framtidens livsmedel.
* Anta ett nationellt mål för att halvera matsvinnet till 2030.
Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, ser utveckling och förädling av svenska mervärden och en satsning på innovation som den viktigaste punkten för att den svenska livsmedelsbranschen ska vara konkurrenskraftig även i framtiden.
— Med Matkassen 2030 vill vi främja ett hållbart svenskt jordbruk, ställa krav på att vi är nytänkande och att vi inspirerar och gör det enklare för konsumenterna att göra mer hållbara val när de handlar i våra butiker, säger hon i en kommentar.