23948sdkhjf

Miljardökning för norsk fiskexport

Höga laxpriser driver på tillväxten inom den norska fiskenäringen.
42,6 miljarder norska kronor, eller drygt 43,3 miljarder svenska kronor. Det vad Norges fiskeexport uppgick till under årets första hälft. Ökningen jämfört med samma period fjol är 25 procent.

— Den norska sjömatsnäringen upplever en enorm tillväxt i exportvärde under det första halvåret, säger Geir Håvars Hanssen, kommunikationsdirektör på intresseorganisationen Norges sjømatråd.

Och det är framför allt laxen som utmärker sig, och närmar sig ställningen som Norges rosa guld.

— Priset på lax stjäl de flesta rubrikerna, men hela sjömatsnäringen har haft ett fantastiskt första halvår. De goda resultaten visar att det är stor efterfrågan och att vi uppnår goda priser för den norska sjömaten. En fördelaktig valutasituation bidrag självklart positivt.

Laxexporten ökade med 28 procent och uppgick till 28,3 miljarder kronor under årets sex första månader. Under samma period har genomsnittspriset fört hel, färsk lax, ökat från 40,85 norska kronor i juni 2015 till 65,43 norska kronor idag,

— Ökad global efterfrågan på lax i kombination med en reducerad exportvolym från Norge har drivit upp priset. EU-marknaden har behållt sin andel av den norska exports medan exporten till USA har ökat och den står nu för 6 procent av den totala norska laxexporten, säger Norges sjømatråds analytiker Paul T. Aandahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078