23948sdkhjf

"Korna görs till syndabockar"

Svenskt Kött vill lyfta fram nötköttet som klimatsmart.
— Nötkreaturen har gjorts till syndabock i klimatdebatten. Men det är stor skillnad på hur uppfödning ser ut i olika delar av världen. Jag tycker att det är hög tid att lyfta fram det svenska nötköttets miljö- och klimatfördelar, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött, i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen har därför tagit fram en rapport i vilken fakta om nötköttsproduktionen i Sverige och i världen sammanställts. Bland annat framhåller Svenskt Kött att FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO kommit fram till att det avger 2,5 gånger mindre växthusgaser att producera ett kilo nötkött i Sverige jämfört med det globala genomsnittet.

Läs också: Svenskt Kött har unika fördelar

Samtidigt fortsätter antalet nötkreatur minska i landet och idag står den svenska uppfödningen för 52,4 procent av nötköttskonsumtionen i landet. 70 procent av det klimatavtryck som vår svenska livsmedelskonsumtion skapar sker i andra länder, hävdar Svenskt Kött.

— Svensk nötköttsproduktion står sig väldigt bra i en internationell jämförelse och bidrar samtidigt med betydande vinster för vår miljö. Det är angeläget att ge svenska uppfödare råg i ryggen och att den svenska uppfödningen inte fortsätter att minska. Vi måste ha mer av ett helhetsperspektiv när vi diskuterar åtgärder för att minska vår klimatpåverkan, säger Elisabet Qvarford.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064