Maxgräns för socker närmar sig
Nordiska myndigheter vill sätta ett tak för tillsatt socker.
Anledningen till det nordiska samarbetet är att myndigheterna anser att det finns mycket ny forskning om sambanden mellan sockerkonsumtion övervikt och typ-2-diabete sedan Efsas senaste granskning, som genomfördes 2010.
Då bedömde Efsa att det inte fanns tillräckligt med underlag för att sätta ett referensvärde, ett maxvärde, för tillsatt socker.
— Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka, säger Hanna Eneroth, nutritionist vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Sverige följer redan idag de nordiska näringsrekommendationerna, NNR; som anger att högst 10 procent av energin ska komma från tillsatt socker.
— Anledningen till att NNR satt ett maxvärde för tillsatt socker i sina rekommendationer är att man där har tagit med i sin bedömning att hela kosten påverkas till det sämre av att äta mycket tillsatt socker. Man räknar in att det då ofta blir för lite näring och för mycket kalorier, säger Hanna Eneroth.