23948sdkhjf

Robotarna är här – levererar mat till dörren

Premiär-rullande på svensk mark för robotarna som ska kunna skicka hemleveranser.
Stockholms trottoarer var scenen för testkörningen av Starships sexhjuliga robotar, som kan leverera en last på max tio kilo rakt till dörren, skriver Veckans Affärer. I förra veckan testades de självkörande robotarna inför en planerad Sverige-lansering under nästa år. Innan vi får se en fullskalig robotinvasion på svenska gator krävs det dock myndighetstillstånd.

Syftet med testkörningen var att se hur svenskarna tog sig an de mekaniska budbärarna. Enligt rapporter ska de många ha mött dem likt ett lydigt husdjur – med en försiktig klapp på chassit.

Robotarna, som utvecklats av Skype-medgrundarna Ahti Heinla och Janus Friis på Starship, har redan lanserats i London, Düsseldorf och Bern och används till att leverera bland annat mat och paket. En av de första kunderna är Europas största matleveransföretag Just Eat.

Med en maxfart på 6 km/h är robotarna byggda för att ta sig fram som fotgängare längs trottoarerna och har ett lås för att skydda lasten. Till en början styrs de genom kamera av en anställd, men är utrustade med självlärande autopilot för att kunna lära sig sitt område efter hand. Starship siktar på att få ut totalt 1000 robotar i tjänst innan året är slut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062