23948sdkhjf

Gödselätande larv kan motverka salmonella

Soldatflugans gödselätande larver kan bli framtidens djurfoder – och bryta ner bakterier.
Larverna från den svarta soldatflugan tycker om ruttnande organiskt material, som matavfall, mänsklig avföring och grisgödsel. Larven tömmer avfallet på protein, gör det till kompost och blir samtidigt bra djurfoder.

– Enkelt förklarat är målet att göra matrester och bajs lönsamt för att det ska kunna tas till vara, och inte belasta miljön, säger Cecilia Lalander på enheten för kretsloppsteknik vid institutionen för energi och teknik vid Sveriges Lantbruksuniversitet till P4 Halland.

Tidigare i år skickade SLU en ansökan till Stiftelsen Lantbruksforskning, med syfte undersöka möjligheterna för insektsodling i lantbruket, med placering i Halland. Den fick avslag, men projektet fortsätter nu i Eskilstuna.

Det organiska avfallet omvandlas till larv-biomassa, vilka senare kan kokas eller torkas för att göras till djurfoder för grisar, kycklingar och fiskar. Dessutom kan larverna bryta ner bakterier och andra giftiga ämnen. Genom processen kan salmonellabakterien dödas, och rester från läkemedel samt bekämpningsmedel har också visat sig brytas ner snabbt, enligt Cecilia Lalander.

I dagsläget är det förbjudet att föda upp produktionsdjur med andra produktionsdjur, en kvarleva från 1990-talets utbrott av galna ko-sjukan. Däremot tror Björn Vinnerås, docent och forskare i kretsloppsteknik på SLU, att det inte tar lång tid innan lagen ändras.

– När detta skrevs på 90-talet på grund av utbrottet av galna ko-sjukan hade man inte en tanke på insektsodling. Döda fluglarver är förbjudet att utfodra med, men det går knappast att förbjuda frigående höns att äta levande fluglarver. Det är ett hårt tryck på myndigheterna att lagen ska ändras. Jag tror att något kommer att hända under de närmaste två, tre åren, säger han till Jordbruksaktuellt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079