23948sdkhjf

Fisket förödande för svensk botten

Västkustfiskarna: "De föreslår att vi ska stoppa det svenska fisket".
Enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen är bottentrålning den mest använda fiskemetoden i svenska vatten, skriver SVT Väst. Naturskyddsföreningen ser att metoden är effektiv för fisket, men katastrofal för havsbotten.

– Vi ser samma saker nu som i vår rapport för sju år sedan, det har inte blivit någon förbättring och det har förödande konsekvenser för bottenlivet, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, till SVT Väst.

All nordhavsräka som fångas av svenska fiskare och 74 procent av all torsk som fångas i Östersjön bottentrålas. Därtill fångas även 68 procent av havskräftan genom bottentrålning istället för burfångning, som är det mer miljövänliga alternativet.

De som fiskar på västkusten håller dock inte med om att det skulle vara lika illa som för sju år sedan.

– Vi har jobbat mycket för stängda områden, förbättrade redskap och teknik för hållbart fiske. Svenska trålfisket är världsledande på selektivitet och skonsamhet mot bottnar och ändå ska vi ta skit från de här skojarna, säger Peter Ronelöv-Olsson, ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation, till tidningen Bohusläningen.

Dessutom ser Naturskyddsföreningen ett problem i att EU-reglerna inte kräver att produkterna märks på rätt sätt i handeln. För knappt tre år sedan infördes regler om att produkterna i handeln ska märkas med det fiskeredskap som använts, men enligt reglerna behöver man inte göra skillnad på trål och bottentrål.

Nu föreslår Naturskyddsföreningen att man ska minska bottentrålningen och uppmuntra till fiske med burar, garn och krok.

– Vi vill förbjuda bottentrålning i marina reservat och i längden totalförbjuda bottentrålning med undantag för områden där man har gjort en miljökonsekvensanalys, säger Mårten Wallberg till SVT Väst.

Det är något som ordföranden för fiskeorganisationen inte håller med om överhuvudtaget.

– Vad Naturskyddsföreningen föreslår är att vi ska stoppa det svenska fisket och importera från andra länder som är mindre miljömedvetna men fiskar i samma vatten, säger Peter Ronelöv-Olsson till Bohusläningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078