23948sdkhjf

SKL vägrar bojkotta kritiserad thai-kyckling

En dialog med leverantörerna är vägen bort från slaveri-förhållanden, menar SKL Kommentus.
Först var det Swedwatch som rapporterade om migrantarbetare utnyttjas i den thailändska kycklingproduktionen, både hos producenter och underleverantörer som bearbetar kycklingen. Sen kom WWF med ett larm där de avrådde alla att konsumera thailändsk kyckling på grund av okontrollerad antibiotikaanvändning.

Läs också: Slår larm om thailändsk kycklingindustri

Det senare möttes av stor kritik från bland annat Findus och Thailands största kycklingproducent CPF Foods, som inte kände igen beskrivningen av antibiotikaanvändningen och menar att det ligger en "seriös och modern produktionsverksamhet" bakom kycklingproduktionen.

Turerna kring thailändsk kyckling har varit många, men SKL Kommentus, vars verksamhet är inriktad på offentlig upphandling, går nu ut med att de inte kommer att bojkotta den thailändska kycklingindustrin, skriver Upphandling 24.

Läs också: Importörerna om kycklingavslöjandet

Det är framförallt i offentliga storkök och i restauranger som den thailändska kycklingen används, vilket gör upphandlare och offentlig sektor till en stor spelare i sammanhanget. Efter Swedwatchs rapport beslutade SKL Kommentus och landstingen att genomföra en revision av livsmedelsupphandlingar, eftersom rapporten menade att upphandlare saknar rutiner för att ställa sociala krav.

SKL Kommentus säger nu att det inte hjälper migrantarbetarna att bojkotta kycklingindustrin, utan att vägen framåt är en dialog för att förbättra situationen. Efter ett möte mellan landstingens samordning av socialt ansvarsfull offentlig upphandling, Swedwatch och människorättsexperten Andy Hall från Migrant Workers Rights Network är slutsatsen att en bojkott är fel.

"Offentlig sektor måste, tillsammans med våra upphandlade leverantörer, trycka på mot underleverantörerna och thailändska myndigheter för att förhållandena ska bli bättre för migrantarbetarna. Människorättsförsvarare måste kunna agera i landet utan att riskera hårda fängelsestraff och böter”, skriver SKL Kommentus på sin hemsida.

Läs också: WWF: "Ät inte kyckling från Thailand"

Situationen inom industrin kan liknas vid modernt slaveri menar SKL, som beskriver att företagen ofta tar så mycket betalt av migrantarbetarna för logi och mat att de inte har något kvar. Dessutom beslagtas pass och id-handlingar, vilket låser dem till platsen.

Nu ska SKL Kommentus tjänst Hållbarhetskollen, som följer upp att upphandlade leverantörer följer sociala och etiska krav, göra kontorsrevisioner hos två livsmedelsgrossister i Sverige och fabriksrevisioner av två thailändska produktionsanläggningar. Målet är att sätta press på leverantörskedjan och längre fram kunna ge migrantarbetarna en bättre situation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078