23948sdkhjf

Kycklingsmitta ökar kraftigt i Sverige

3 500 smittade – Folkhälsomyndigheten: "Oroande utveckling"
Under sommaren har svenskar som insjuknat på grund av campylobacter ökat kraftigt i antal jämfört med tidigare år, skriver TT.

– Det har varit en ökning under en längre tid, men i år har det varit fler fall än någonsin. Det är en oroande utveckling, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Hela 3 500 svenskar fick problem med akut diarré, magsmärtor, illamående, kräkningar eller feber orsakade av bakterien, vilket är en ökning med 1 000 fall jämfört med 2014 och 2015.

Bakterien, som kan leda till rejäl sjukdom och senare kvarstående problem med lederna, sprids främst genom förorenade livsmedel. Myndigheten misstänker nu att smittan kommer från kycklingar, eftersom det nyligen rapporterats om en ökning av campylobacter i svenska kycklingflockar.

– Det är vår gissning, men vi håller på att analysera det här sambandet nu tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, Livsmedelsverket samt de lokala smittskyddsenheterna, säger Britta Björkholm till TT.

Att en dåligt tillagad kyckling är en hälsorisk vet de flesta, men enligt Folkhälsomyndigheten måste vi bli bättre på att tänka på kontaktytor. I många av sjukdomsfallen som rå kyckling ligger bakom är det oftast en skärbräda, kniv eller helt enkelt händerna som inte sköljts eller rengjorts ordentligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063