23948sdkhjf

Torskfisket i Östersjön begränsas kraftigt

EU-länderna tog ett gemensamt beslut att begränsa torskfiske för såväl yrkes- som sportfiskare, även vid områden som har ett gott bestånd.
inför mötet hade EU-kommissionen, med stöd av forskare, lagt ett förslag om att minska torskfisket med 90 procent i västra Östersjön och med 40 procent i östra delarna. Efter fiskeministermötet i måndags mötte förslaget hårt motstånd från Tyskland och Danmark, skriver TT.

Resultatet blev en minskning med 55 procent i västra delarna respektive 25 procent i de östra delarna. Till det läggs en begränsning även för fritidsfiskare – fem torskar per person och dygn är det som nu gäller.

Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ville Sverige ha ännu hårdare begränsningar, men ser begränsningarna som en bra kompromiss.

Begränsningarna på fritids- och sportfisket får dock hård kritik från Markus Lundgren, fiskevårdschef på Sportfiskarna, som ser det som en oproportionerligt hård reglering.

Öresund räknas till de västra delarna av Östersjön, men har sedan ett trålförbud sattes i verket 1932 skapat ett unikt fiskebestånd som ser annorlunda ut jämfört med resten av området.

– Det finns både ett småskaligt yrkesfiske och en sportfisketurism som samsas och fiskar på det här starka torskbeståndet. Det är tråkigt att det klumpas ihop och regleras lika hårt, säger Markus Lundgren till TT.

Fiskekvoterna i Östersjön
Så kommer kvoterna bli under 2017, jämfört med i år. Förändring syns i procent.

Torsk i östra Östersjön -25
Torsk i västra Östersjön -56
Sill i västra Östersjön +8
Sill i Bottenhavet/Bottenviken +17
Sill i Rigabukten -11
Skarpsill +29
Rödspätta +95
Lax i Östersjön oförändrat
Lax i Finska viken -20
Källa: Näringsdepartementet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078