Svenskt bryggeri gör världens dyraste chips
Med ett kilopris på 100 000 kronor och ingredienser som tryffeltång vill mikrobryggeriet erbjuda ett exklusivt chips – intäkterna går till välgörenhet.
– Vi brinner för hantverket bakom vår öl. Samtidigt har vi känt att det har saknats ett tilltugg av samma dignitet att servera till den. Ett förstklassigt öl förtjänar ett förstklassigt tilltugg och därför har vi storsatsat på att ta fram världens mest exklusiva potatischips, säger Marcus Friari, brand manager S:t Eriks Bryggeri på Galatea, i ett pressmeddelande.
Priset är hårresande högt – 499 kronor för ynka fem chips. Det motsvarar ett kilopris på 100 000 kronor, vilket placerar dem i samma klass som Beluga-kaviar. Det hjälper kanske att ingredienserna är av toppklass.
Pi Le från svenska kocklandslaget har varit med och utvecklat chipsen som bland annat innehåller goliatmusseronen som varsamt plockas med bomullshandskar i Skellefteås skogar (hett eftertraktad i Japan) och tryffeltång från Färöarna som bara kan hittas i kalla tidvatten.
– Alla chips som har tagits fram har tillverkats för hand. Det har krävts fingertoppskänsla, smaksäkerhet och tid för att varje chips ska få en perfekt balans mellan de olika råvarorna, säger Pi Le, kock i svenska kocklandslaget, i en kommentar.
Chipsen släpptes i en limiterad upplaga – bara 100 askar á fem chips – via bryggeriets tillfälliga webbshop i tisdags. Alla intäkter går till välgörenhet.