Gifter i ekoägg ökar – branschen svarar
Enligt Livsmedelsverket är halterna av miljögift högre i ekoägg än vanliga ägg.
Inga gränsvärden har överskridits, men SLV vill att branschen ska ta tag i saken eftersom dioxin och PCB pågående lagras i kroppen, vilket är skadligt på lång sikt.
– Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna i ekologiska ägg beror på, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Branschorganisationen Svenska Ägg svarar på informationen med att inleda en utredning till ökningen, men börjar med att minska andelen fiskmjöl i fodret, trots att de påpekar att gifthalterna i ett genomsnittligt ekoägg ligger på 1,4 pikogram per gram fett – långt under gränsvärdet på 5.
Enligt Svenska Ägg är fiskmjölet för närvarande en viktig ingrediens i fodret för ekologisk äggproduktion. Eftersom det ekologiska regelverket förbjuder de syntetiska aminosyror som används i vanlig äggproduktion är fiskmjöl en aminosyrerik ersättare.
– För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan vi i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt", säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.