Digital etikett ska visa hur maten mår
Bland annat kan den naturliga hållbarheten i färskpackat kött mätas, vilket förhindrar svinn.
Företagen har tidigare fått statliga bidrag i miljonklassen från Vinnova för att utveckla produkten, som också kammade hem priset "Global Innovation Award 2016" tidigare i år.
– Kortfattat kan man säga att vi tagit fram ett bläck, som binder restprodukter från bakteriernas metabolism. Reaktionen går att avläsa elektroniskt och vår idé är att integrera vår tekniken i en digital etikett, som sedan ska kunna appliceras på bland annat färskpackat kött, säger Innoscentias vd Robin Thiberg i ett pressmeddelande.
Genom detektoretiketten ska konsumenter kunna se hur maten faktiskt mår, även om bäst före-datumet är passerat. Eftersom det är en sträcka mellan att produkten förpackas till att den hamnar i ett kylskåp kan konsumenten se om maten blivit dålig, alternativt klarar sig längre än vad bäst före-datumet indikerar. På så sätt menar Innoscentia att den naturliga hållbarheten kan förlängas, vilket även innebär vinster i alla led.