23948sdkhjf

"Regelbrott" säger UG – "faktafel" svarar Systembolaget

Systembolaget bryter mot egen policy i och med försäljning av sydafrikanska viner, menar Uppdrag Granskning. Systembolaget slår i från sig kritiken och pekar på faktafel i granskningen.
I onsdagens program av SVT:s Uppdrag Granskning besöker de ett antal vingårdar i Sydafrika som de menar visar på ohållbara arbetsförhållanden, skriver TT.

Bland annat pekas gårdar ut för att inte respektera mänskliga rättigheter – löner under minimigränsen, tolv timmar långa arbetsdagar och avskedanden av arbetare som går med i facket. Dessutom syns användande av bekämpningsmedel som under lång tid varit förbjudna i Sverige, utan komplett skyddsutrustning.

Bland de intervjuade syns Trevor Christians som är generalsekreterare för sydafrikanska facket CSAAWU, som menar att Systembolaget och andra nordiska uppköpare redan vet att leverantörerna bryter mot lagar och riktlinjer. "Ni kommer se folk som ser ut som slavar" är en av beskrivningarna av vingårdarna.

En av gårdarna som synas i programmet har nyligen inspekterats av Systembolagets högsta ledning, utan några direkta ingrepp som följd. Systembolaget har flera gånger medgett att det är svåra förhållanden i Sydafrika och menar att de har pågående åtgärdsplaner för vingårdarna. Samtidigt går de ut med ett pressmeddelande där de säger att Uppdrag Granskning har flera faktafel i sin granskning.

Bland annat menar de att kommentarer från en av fackförbundets företrädare om att många sagts upp på vingården Eilandia efter att ha klagat på bland annat säkerheten är felaktig – här ska bara tre sagts upp på ett och ett halvt år, varav två för hotfullt agerande.

Dessutom påpekar Systembolaget att löneavdrag högre än 20 procent visst är tillåtet om det handlar om mat, boende, lån eller förskott på lön.

Systembolaget vill inte bojkotta vinerna, utan fortsätta handla och jobba för att förbättra förhållandena. Därför ska de under nästa år också fördubbla antalet revisorer i riskländer, inkluderat Sydafrika.

– Det är en svår situation i Sydafrika, med hög arbetslöshet och tuffa villkor för lantarbetare. Det bästa vi från Systembolagets sida kan göra är att fortsätta handla och ställa tydliga krav, säger Ida Ingerö, biträdande chef för press och samhällsrelationer för Systembolaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094