Moderna bönder säljer gammaldags mjölk
Blickar bakåt och säljer mjölk i automat med grädde på ytan.
Läs också: Fristad återinför mjölkflaskan
Nu hakar Billinge gård utanför Norrtälje även på trenden, rapporterar Norrtelje Tidning. Paret Jakob och Anette Gustawson som driver gården är precis i uppstarten av sitt egna mejeri, där gårdens ekologiska mjölk ska hettas upp till 72 grader, under precis 15 sekunder.
Läs också: Säljsuccé för mjölk på glasflaska
Tanken är att skapa mjölk i gammaldags stil, med grädde flytande på ytan. Pastöriseringsmetoden placerar mjölken precis över minimigränsen, och ger den en naturlig fetthalt på ungefär fyra procent. Enligt mjölkbönderna själva medför detta att både fetthalten och smaken kommer att förändras i och med årstider och kornas diet.
Läs också: Gäsene lanserar mjölk på flaska
För att sälja mjölken kommer mejeriet att leverera den färska mjölken till två butikers mjölkautomater, en i Norrtälje och en i Stockholm. Där ska kunderna, likt mjölkaffärer från förr, tappa mjölken på egna flaskor. Eftersom mejeriet ännu är under uppbyggnad kommer det att ta ett litet tag innan produktionen är helt igång.
– Vi siktar på att få ut mjölken i affärerna till julgröten, säger Jakob Gustawson till Norrtelje Tidning.
Enligt Anette Gustawson tror hon att butikerna vågar satsa på konceptet just eftersom det gått så bra i Västsverige under det senaste året.