23948sdkhjf

Världen har vinkris – Danmark jublar

Den globala vinproduktionen har usla skördar, medan Danmark och Skåne har rekordår.
Det ser mörkt ut för den globala vinproduktionen – årets skörd är den lägsta på fyra år, vilket kan komma att påverka priserna i flera år, rapporterar TT.

Läs också: Perfekt år för svenskt vin

Vanligtvis brukar väderfenomenen El Niño och La Niña påverka skördar växelvis, det vill säga att en del av jorden har en bättre skörd än den andra. Men eftersom de i år sammanfallit har det blivit usla skördar i såväl Sydamerika som Sydafrika och Frankrike.

– Nu är det flera länder samtidigt där efterfrågan är större än tillgången. Jag skulle inte säga att det är någon katastrofal nedgång, men kanske för vissa enskilda länder och vissa regioner, säger Kidde Rydholm, inköpare på vin- och spritdistributören Altia Sweden, till TT.

Värst har det varit för de sydamerikanska länderna: Argentinas produktion minskar med 35 procent och Chiles med 21 procent. I Sydafrika minskar den med 19 procent, medan Frankrike ser ett tapp på 12 procent.

Främst är det producenter som drabbas i och med tappad produktion och intäkter. Men eftersom bufferten av tidigare årgångar nu kommer att minska, kan det betyda högre priser för konsument i framtiden.

Därför känns det passande att både Danmark och Sverige har haft enastående vinår. Danska vinodlare kan rapportera om 40-procentiga ökningar av vindruvor, med en kvalitet som innebär att de kan göra rödvin utan att tillsätta socker.

– Det går inte att komma ifrån att klimatförändringarna är bra för dansk vinodling, säger Fyns störste vinbonde, Jan Nyholmgaard till TT.

Med tanke på hur produktionen ser ut i resten av världen, samt att Danmark i slutet av sommaren hade ett klimat liknande Champagne-området, verkar det som om franska varningar om att vinregionerna flyttar på sig börjar slå igenom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079