23948sdkhjf

Viltkött ska kunna ursprungsmärkas

Efterfrågan från viltorganisationer och charkuterier gör att Kött Från Sverige-märkningen breddas.
I samband med starten av jaktsäsongen kommer Kött Från Sverige-märkningen även att kunna användas till viltkött, efter flera efterfrågningar.

– Det finns en efterfrågan från jägarna och viltorganisationerna att kunna ursprungsmärka viltkött och charkuterier som innehåller viltkött. Vi har därför tillsammans med organisationerna tagit fram regler för märkning av det vilda köttet, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning.

Det innebär att reglerna för vad som ska kunna märkas med Från Sverige har breddats ännu en gång, efter att tidigare också inkluderat dryck och fisk.

– Bredden är bra. Ju fler produkter som märks desto starkare blir märkningen. Redan nu är vi uppe i cirka 4 000 produkter. Att få märka viltkött är efterfrågat, det framgår tydligt i våra samtal med de företag som är på gång över från märket Svenskt kött till Kött från Sverige. Det finns ett mervärde i märkt viltkött, säger Maria Forshufvud.

För att viltköttet ska kunna ursprungsmärkas ska det komma från djur jagade och hanterade på svensk mark. Dessutom ska de besiktigas av en veterinär på en vilthanteringsanläggning, godkänd av Livsmedelsverket och certifierad enligt ett tredjepartssystem.

Fakta om Från Sverige/Kött från Sverige-märkningen:

Ursprungsmärkningen Från Sverige är frivillig och märket kan sättas på alla typer av svenskproducerade livsmedel som uppfyller kriterierna. För kött och charkuterier används märket Kött från Sverige, som ersätter tidigare Svenskt Kött-märkningen.

Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
Odling ska ha skett i Sverige.
All förädling och packning ska ske i Sverige.
Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara ska alltid vara 100% svenskt, även i sammansatta produkter.
I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt. Korv, bröd, ost, müsli, fruktyoghurt eller en kaka med choklad är några exempel på sammansatta produkter.
Källa: Svenskmärkning
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095