23948sdkhjf

Olagligt slakteri stängdes

Stora mängder kött fick destrueras - bland annat 100-200 torkade tjurpenisar.
Då Ljusdals kommun för en månad sedan avslöjade ett olagligt slakteri destruerades stora mängder kött. Nu vill ägarna till de styckade djuren ha betalt för det förstörda köttet. Det rapporterar Hela Hälsingland.

Tidigare i höst inspekterade miljöenheten tillsammans med polis och personal från Länsstyrelsen en anläggning på en fastighet i utkanten av Ljusdal. Där fann man en stor mängd slaktdetaljer i skåp, frysar och kylcontainrar. Bland annat påträffades kött och korvar, benrester, ister, inälvor och 100-200 torkade tjurpenisar.

Fastighetsägaren hade uppgett att han hos lantbrukare slaktat sjuka/skadade djur på plats. Köttet tog han med, hängmörade och styckade, innan lantbrukarna fick ta tillbaka det.

Djuren hade varken veterinärbesiktats före eller efter slakt, och miljöenheten bedömde köttet som otjänligt. Efter fotodokumentation omhändertogs och destruerades allt. En anmälan om otillåten slakteri/styckningsanläggning upprättades, och ärendet överlämnades till Livsmedelsverket.

Nu kräver fem jordbrukare, som lämnat kött till den aktuella anläggningen, ersättning för det förstörda köttet. Att de myndigheter som inspekterade bedömde att verksamheten varit olaglig, anser man inte hör till saken:

De fem djurägarna hänvisar till skadeståndslagen och vill ha sammanlagt 105 020 kronor, senast 15 december, annars överväger de att gå till domstol.

Ljusdals kommuns myndighetsnämnd har beslutat att skicka kravet vidare till Livsmedelsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093