Odlade fisken miljömärks trots problem
ASC-märkningen ska stå för ansvarsfullt odlad fisk – ändå dör upp till en fjärdedel av laxarna på odlingarna.
Men enligt en granskning av P1-programmet Kaliber finns det en del brister med märkningen. Bland norsk lax, både odlad och vild, finns problem med laxlus som gör att fisken dör eller påverkas så svårt att odlare måste avliva fiskarna.
Dessutom har Kaliber hittat fall bland ASC-certifierade odlingar där avföring och foder påverkar havsbotten negativt, medan fiskarna får foder som innehåller fisk från överfiskade bestånd.
Enligt granskningen av rapporter som görs innan en odling ASC-märks har man kunnat se att mellan 4-25 procent av laxen på olika odlingar dör på grund av laxlus. Enligt Naturskyddsföreningen ställer inte organisationen tillräckliga miljökrav.
– Kraven måste ju vara tillräckligt höga för att det ska vara en påtaglig skillnad mellan dem som är märkta och dem som inte är det. Och det har de inte idag, säger Ellen Bruno, ansvarig för fiskefrågor på Naturskyddsföreningen, till Kaliber.
Enligt ASC når alla certifierade odlingar upp till organisationens krav, och ser sig själva som en trovärdig organisation.
– Vi hoppas att konsumenterna i allt större utsträckning litar på det som står bakom ASC-märket. Att det är ett trovärdigt system och att vi driver industrin mot ökad hållbarhet, säger Esther Luiten, marknadsföringschef på ASC, till Kaliber.