23948sdkhjf

Lidl storsatsar med nytt koncept

Nya butiken får högsta internationella miljöbetyget – alla nyöppningar ska följa samma spår.
Under torsdagen invigdes Lidls senaste butik i Sverige, den första i vad som kommer att bli kedjans nya butikskoncept.

Butiken i Växjö blir den första svenska detaljhandelsfastigheten att få benämningen "Outstanding" av internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM – och en av endast fem byggnader överlag i Sverige.

Den nya butiken ska en slags modell för alla Lidls nybyggen framöver. Förutom en förbättrad arbetsmiljö inne i butiken, har det även installerats solceller, naturtak och laddstationer för eldrivna fordon, tillsammans med ekozoner som ska hjälpa till att öka biologisk mångfald runt butiken.

– Vi tar med vår nya butikstyp ett viktigt steg för att förhöja känslan, tillgängligheten och överblicken i butik för våra kunder. Samtidigt har vi utvecklat den fysiska arbetsmiljön för våra medarbetare. Planen är att alla våra nybyggda butiker framöver ska ha samma fina koncept, säger Johan Augustsson, fastighetsdirektör för Lidl Sverige, i ett uttalande.

Enligt Therése Hultén, pressansvarig för Lidl, är två butiker planerade för nästa år – Upplands-Bro och Södertälje. Ambitionen är att även dessa butiker, som planeras att invigas under våren nästa år, ska uppfylla kraven för att märkas "Outstanding" av BREEAM.

Huruvida alla nybyggnationer kommer märkas med det högsta betyget beror på omständigheter kring själva etableringen. Däremot kommer alla nybyggda butikerna vara luftigare, tillgängligare och mer optimerat för kunder, tillsammans med någon grad av miljöcertifiering.

– Vad gäller kommande butiker därefter får vi be om att få återkomma eftersom möjligheten att uppnå BREEAM "Outstanding" även beror på yttre faktorer på den specifika platsen, som till exempel markförhållanden och tillgång till kollektivtrafik, säger Therése Hultén till Food Supply.

Fakta om BREEAM (BRE Environmental Assessment Method):
Ett miljöcertifieringssystem som utvecklades i början av 1990-talet av brittiska, statliga institutet BRE. Idag är är BRE en icke vinstdrivande och privatiserad verksamhet som genom en stiftelse ägs av flera aktörer inom branschen.

Systemet är ett av de mest spridda i Europa och har i dagsläget använts för att certifiera över 500 000 byggnader. Sweden Green Building Council, en medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande, har anpassat BREEAM till svenska förhållanden.

BREAAM certifierar enligt en femgradig betygsskala, där bland annat projektledning, byggnadens energianvändning, inomhusklimat, samt markanvändning och påverkan på närmiljön bidrar till poängen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089