Världens största i hållbart fiskesamarbete
Globala aktörer skriver på gemensam överenskommelse om ökad hållbarhet.
– Vi har jobbat med åtta av världens största fiskeföretag och tillsammans med dem kommit överens om att de ska leda en omställning mot ett mer hållbar fiske och vattenbruk, säger Henrik Österblom, biträdande forskningschef vid Stockholm Resilience Centre, till Sveriges Radio.
De som undertecknat att verka mot problemen inkluderar japanska, thailändska och norska företag. Två av dem, Thai Union och Dongwon Industries, är i toppen av tonfiskproduktion, medan Marine Harvest och Cermaq är världens två största laxodlare. Skretting och Cargill Aqua Nutrition tillhör toppskiktet av vattenbruksföretag. Maruha Nichiro samt Nippon Suisan Kaisha som också skrivit på är de två företag inom fiskeindustrin som omsätter mest.
Totalt har företagen kommit överens om att samarbeta om tio punkter, vilket också inkluderar att minska andelen plastskräp samt ge mindre antibiotika till den odlade fisken.
– Det finns inga globala koalitioner där de kan lära av varandra och gemensamt ta ansvar, utan olika företag har tagit ansvar för mindre delar av hela systemet. Men med det här initiativet kan vi skala upp de erfarenheterna och få effekt på en helt annan nivå, säger Henrik Österblom till SR.