Hamburgare fortfarande het fråga i Göteborg
Restauranger som inte genomsteker hamburgare hotas med böter – igen.
– Enligt de uppgifter jag erhållit kommer Miljö och Hälsas nya beslut att påverka samtliga restauranger i Göteborg som väljer att servera hamburgare. Vi kommer att överklaga och hoppas nu att fler restaurangägare som också investerar mycket tid och pengar i bra råvaror hjälper oss att driva frågan om huruvida gästen, snarare än en myndighet ska få bestämma hur en burgare serveras, sade Johan Svensson, som driver Burgersson, till Göteborgs-Posten i juni förra året.
Läs också: Göteborg förbjuder hamburgare
Nu är hamburgerfrågan på tapeten igen, då miljöförvaltningen i kommunen kritiserar en restaurang efter ett kontrollbesök i december. Enligt förvaltningen har restaurangen upptäckt allvarliga brister i kötthanteringen, skriver SVT Nyheter Väst.
Enligt kontrollen ska den egenmalda hamburgerfärsen förvarats längre perioder i för hög värme, för att sedan stekas till mediumgrader (cirka 60-65 grader), vilket enligt förvaltningen ökar risken för bland annat ehec-bakterier i köttet.
Restaurangen, som flera gånger fått krav från Göteborgs kommun om att se till problemet med kötthanteringen, hotas nu med vite på 40 000 kronor. Enligt avdelningschefen för livsmedelskontroll i kommunen är restaurangen i fråga inte den enda i staden som brottas med liknande problem.
– Det är en handfull hamburgerrestauranger i Göteborg som vi tagit beslut kring risker med maten det senaste året, säger Pia Gustafsson, chef på avdelningen för livsmedelskontroll i Göteborgs kommun, till SVT Väst.