23948sdkhjf

Danmark godkänner torskfiske trots stopp

Under två månader är fiske av torsk förbjudet i västra Östersjön – ändå tillåter danska regeringen fisket.
Enligt Internationella havsforskningsrådet ICES är Östersjötorsken i kris – för att arten ska klara sig har allt fiske av torsken i området förbjudits i februari och mars, vilket är lekperioden för fisken.

Ändå har danska regeringen med miljöminister Esben Lunde Larsen i spetsen, gett danska fiskare tillstånd att fiska torsken, skriver Sydsvenskan. Genom att tillåta fiske av rödspätta ger man indirekt ett tillstånd att fiska torsk samtidigt, eftersom det inte går att fiska rödspättan utan att få med sig torsk samtidigt.

Danska regeringen sätter därför en gräns på fångsten, som högst får bestå av tio procent torsk. Men eftersom spättfisket är så stort motsvarar det 562 ton torsk, mer än hälften av den totala mängd som ICES ville tillåta att fiskas i området under hela 2017.

– Ett helt oansvarigt beslut som visar att EU:s lagstiftning inte fungerar, säger Jan Isaksson, chef för organisationen Fiskesekretariatet, till Sydsvenskan. Han tillägger att Danmark genom tillståndet utnyttjar ett kryphål i EU-lagstiftningen och i längden "skjuter sig i foten" genom överfiske.

Enligt danska miljöministern följer man bara i Tysklands fotspår, eftersom de var först att tillåta fiske av plattfisk under perioden. Skillnaden som pekas ut är att den danska kvoten för rödspätta är nio gånger högre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094