Salladsodling under jord kan ge mer närodlat
Nytt projekt söker miljonbidrag för odling i underjordiskt stadsutrymme.
Nu har man sökt 5 miljoner från Vinnova för att i ett underjordiskt lastutrymme i Högdalen i Stockholm kunna sätta in odlingsbäddar, ämnade för bland annat sallad och kryddörter. Projektet är en del av ett större projekt med namnet ”Klimatsäkra och arbetsskapande odlingsprojekt i industriområden”.
Enligt Nya Rågsveds Folkets Hus, som är samordnare i projektet, vill man starta en småskalig industri för att kunna erbjuda närodlat till lokala handlare och restauranger.
– Vi hoppas mycket på en närmarknad för hållbara livsmedel och tjänster. Förfrågningar som vi har gjort hos lokala handlare och restauratörer visar det finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus, i ett uttalande.
Med i det planerade projektet är också Spisa Smaker, en av landets största odlare av grönsaker i växthus, som bidrar med odlingsteknik och kunskaper.
Vinnovas besked om bidrag till projektet väntas i maj – om det beviljas planerar man att sätta igång odlingen i september.