23948sdkhjf

Svenska jätteräkföretaget i konkurs

Satsningen för odling svenska jätteräkor drogs med stora problem – lyckades aldrig få igång produktionen.
Food Valley of Bjuv-företaget Vegafish försattes förra veckan i konkurs av sin huvudägare, skriver Svt Nyheter Helsingborg. Målet var att man skulle odla svenska jätteräkor, men konkursen gör att man stoppas innan en större produktion ens hunnit få sin start.

– Det känns oerhört sorgligt att vi aldrig kunde komma igång med produktionen, trots att det fanns kunder och investerare, säger Matilda Olstorpe, vd och medgrundare av Vegafish, till Svt Nyheter.

Läs också: Startskott för odling av jätteräkor

Samtidigt är vd:n kritisk mot huvudägaren Wallenius Water, som köpte Vegafish förra året. Man menar att beslutet är oansvarigt och att man inte fått de pengar som krävts för att på riktigt komma igång.

Miljöteknikföretaget Wallenius Water, som bland annat säljer vattenreningssystem för fiskodlingar, gick in som huvudägare i hopp om att få igång en storskalig produktion under 2016.

Läs också: Svenska jätteräkor får ny ägare

Vd:n för Wallenius Water, Ulf Arbeus, säger att orsaken till konkursen är att en potentiell investerare nyligen valde att inte gå in i företaget.

– Under hösten såg vi att Vegafish inte var i närheten av att leverera vad som var planerat. När vi såg att det var så avlägset jämfört med vad vi trott, började vi titta på alternativ, säger Ulf Arbeus till Svt Nyheter.

Enligt Vegafishs vd har projektet inte utvecklats framåt under det senaste året, då man mött problem i både miljölagar och godkännande av det odlingsvatten man skulle använda.

Läs också: Findus satsar på räkodling

Efter godkännandet kom nya problem: alla räkor dog efter att odlingsbassängerna brast. Tiden därefter har tagits upp av att driva frågan mot de ansvariga för bassängbygget.

Nu vill vd:n Matilda Olstorpe förhandla med konkursförvaltaren om att köpa tillbaka konkursboet och fortsätta med satsningen.

– Min förhoppning är att dra igång produktionen igen med ett nytt bolag, eftersom vi nu har både statliga och privata finansiärer som vill driva det vidare, säger hon till Svt Nyheter.

Vegafish startade som ett forskningsprojekt vid SLU och först byggdes en pilotanläggning i Uppsala. Därefter byggde man en anläggning i Bjuv då man fått till ett samarbete med Findus, som skulle frysa in och sälja produkterna. Trots beskedet om Findus flytt var företaget hoppfullt om att hitta andra lösningar.

Läs också: Vegafish hoppfullt – trots att Findus flyttar
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078