23948sdkhjf

Bättre Europaväder hjälper grönsakspriserna

Fullare hyllor i butikerna gör att priserna normaliseras allt eftersom.
Vinterns kyla och översvämningar som påverkade grönsaksodlingar i södra Europa börjar sakteliga att få en mindre påverkan på utbudet. Enligt flera livsmedelskedjor börjar priserna återgå till igenkännbara nivåer efter de prisstegringar som kom till följd av de många förstörda skördarna, skriver TT.

– Bättre väder har gett bättre skördar. Redan nu har kunderna tillgång till lägre grönsakspriser, även om gurkan kan vara fortsatt dyr ett tag till, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till TT.

Jonas Andersson, central chef för Ica frukt och grönt, bekräftar att tillgången är betydligt bättre, men att man inte har full tillgång till allt.

Samtidigt är vi inte helt förbi grönsakskrisen. Hur det går för de grödor som planterades när vädret var som värst kommer att skördas under mars månad, bland annat ruccola och babyspenat, är ännu osäkert. Även isbergssalladen kan vara i riskzonen då det har varit blött i både Spanien och Italien, vilket gjort det svårt att plantera.

Bristen orsakade att det svenska snittpriset på grönsaker steg med 9,5 procent i januari, där den 50-procentiga prisökningen på purjolök var högst, rapporterar SCB. Näst och tredje högst placerade sig gurka (ökning med 45 procent) respektive sallad (39 procent).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097