Krogcontainrar lösning på dyra food trucks
Mobila containerkök kan komma att öppna upp krogmarknaden för fler människor.
Med en hyra på runt 10 000 kronor i månaden för container och uppställningsplats är lösningen betydligt billigare än både en lokal med kök eller en food truck.
– Planen är att vi ska kunna hjälpa den som har en restaurangdröm att komma igång. Hyran är en avbetalning på två år, så håller man på så länge får man containern. Det är en satsning såklart men inte lika saftig som att ta över en lokal eller köpa en food truck, säger Fredrik Lindstål, initiativtagare till föreningen Glad stad, till Stockholm Direkt.
Uthyrningen riktar sig mot privatpersoner som vill testa att driva ett eget ställe för street food. Man har även som mål att sälja 200 krogcontainrar de närmsta tre åren, och man har redan sålt ett tiotal stycken som levereras nästa år. Där riktar man främst in sig på restaurangägare som vill bredda verksamheten.
Vinsten kommer föreningen lägga på att köpa in egna containrar, då man har ett eget projekt för nyanlända och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. I projektet Glad mat ska föreningen anställa nyanlända, som får lön, kockutbildning och arbete i containerkök för att laga och sälja mat vid luncher, evenemang och till catering.