23948sdkhjf

Rekordsiffror för grisbönder

Lantbrukare i helhet upplever bättre – men ännu inte bra – lönsamhet, enligt senaste Lantbruksbarometern.
När LRF släpper Lantbruksbarometern för trettionde året i rad är det med både gladare siffror och miner – både lönsamheten och framtidstron hos lantbrukare har nämligen stärkts under året. Men fortfarande ser majoriteten att lönsamheten inte är tillräckligt god.

Bäst går det för gris- och nötbönder, där flertalet planerar att investera i sina verksamheter inom den närmsta tiden. De är också de enda med ett positivt lönsamhetsindex. Bland grisköttsproducenterna mäter man den hittills högsta siffran sedan Lantbarometerns först gjorde kartläggningen 1987, där 88 procent av de tillfrågade upplever god lönsamhet.

På andra sidan spektrat ligger växtodlingsproducenterna, där 28 procent svarar att de har god lönsamhet, tillsammans med mjölkbönderna. Trots en förbättring sedan förra året ser bara hälften av landets mjölkproducenter att man har tillräckligt god lönsamhet för både löpande utgifter och lön.

– Framför allt är det de konventionella mjölkproducenterna som fortfarande har det tufft. Medan de ekologiska går bra och det kan förklaras med att de har särskilda EU-bidrag och högre priser, säger lantbruksekonomen Linda Haraldsson, till Värmlands Folkblad.

I sin helhet ser fyra av tio lantbrukare att lönsamheten är god, medan knappt 60 procent upplever den som ganska eller mycket dålig. Samtidigt pekar prognosen på att samtliga produktionsgrenar kommer att öka i lönsamhet.

Vad gäller framtidstron är gruppen under 30 år mest optimistiska – här tror 84 procent på en god lönsamhet under nästa år.

Underökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av LRF Konsult samt Swedbank och Sparbankerna, där 1 000 lantbrukare intervjuats under en vecka i januari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094