23948sdkhjf

Amerikansk läskskatt ger resultat

Forskning visar att läskskatten minskade förbrukningen med över 20 procent.
Efter att man infört en läskskatt på 16 procent i den kaliforniska staden Berkeley har man sett att konsumtionen av sötade drycker minskat rejält, rapporterar Ekot.

Efter en frågeundersökning där svaren från invånare i Berkeley jämfördes med svar från två andra närliggande städer, Oakland och San Francisco, som inte har skatt. Genom två frågeundersökningar, en innan införandet av skatten och en några månader senare, visar forskningen att konsumtionen i staden minskat över en femtedel.

– Läskdrickandet minskade med 21 procent i Berkeley, medan konsumtionen ökade med fyra procent i de andra två städerna, säger forskaren Jennifer Falbe vid University of California i Berkeley, enligt Sveriges Radio.

Även i Mexiko ser man att punkskatten på 10 procent gjort att försäljningen av sötade drycker minskat för andra året i rad.

Totalt har sju amerikanska städer infört läskskatt för att motverka fetma och diabetes. I Berkeley, där man årligen får in en skatt på cirka 13 miljoner kronor, används punkskatten till projekt för att få ungdomar att äta och dricka mer hälsosamt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078