23948sdkhjf

Handelsavtalet inriktat på e-handel

Överenskommelsen ger i snitt löneökningar på 1 575 kronor, och innebär ett helt nytt avtal för lager och e-handel.
I helgen stod Handelsavtalet klart. Det nya avtalet löper över tre år, och innebär löneökningar på i genomsnitt 1 575 kronor. Dessutom innebär avtalet högre avsättningar till avtalspensionen.

Fackförbundet Handels kallar avtalet för en satsning på lägstalönerna, då de höjts lika mycket som övriga löner, något som inte skett i tidigare avtal. Från Svensk Handels håll håller man dock inte med.

– Det finns ingen särskild låglönesatsning i avtalen som vi har träffat, det ligger inom den norm som följer av industrinormeringen, säger Svensk Handels förhandlingschef Tomas Undin på arbetsgivarnas pressträff, skriver Arbetet.

I och med avtalet bildades även ett nytt avtal för anställda inom lager och e-handel, som tidigare hamnade under partihandelsavtalet. Enligt Svensk Handel var det avtalet ett hinder för många e-handelsföretag.

Från Svensk Handels synpunkt är det nya e-handelsavtalet positivt då arbetstidsreglerna förändras och att företagen nu kan använda veckan och dygnets alla timmar. Från fackförbundets håll ser man positivt på att allmän visstidsanställning inte längre är tillåten.

Samtidigt ser Handels att man misslyckats med att få igenom kraven gällande den så kallade "hyvlingen" – ett scenario där arbetsgivare drar ner på arbetstimmar, men inte antalet anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079