23948sdkhjf

Svenska vinmakare ska bli vanligare

Nu startas landets första vinmakarutbildning, där målet är att kunna driva eget vineri.
Även om de blivit något fler de senaste åren är de ganska sällsynta – de svenska vinmakarna. Det kan det bli ändring på efter att den första klassen tagit examen i Högberga Vinfabrik och Scandinavian Wine Academys nyinstiftade vinmakarutbildning.

Utbildningen, som är den första av sitt slag i Sverige, sträcker sig över ett år och ska enligt föreståndarna ge den praktiska och teoretiska kunskap som krävs för att driva eget vineri.

Högberga Vinfabrik på Lidingö har varit verksamma sedan 2010, och gjorde sig tidigt ett namn genom sitt sätt att framställa vin. Istället för att förlita sig på druvor som kan växa på våra breddgrader skördade man i stället i Toscana och vinifierade i Sverige.

Kursledarna i utbildningen är Johan Zälle, vinmakare på Högberga Vinfabrik, och Dick Samuelsson, rektor och föreläsare på Vinkällan Dryckesutbildningar och Scandinavian Wine Academy. Kuren startar i september med en studieresa till Toscana innan man går på själva vinifieringsprocessen.

– Det är väldigt roligt att dela med sig av mina kunskaper och erfarenheter i denna utbildningsform. Dessutom är det bästa sättet att lära sig teori att prova i praktiken, säger Johan Zälle.

Vinkällan/Scandinavian Wine Academy är Skandinaviens största utbildare av sommelierer, med utbildningar i både Sverige och Danmark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125