23948sdkhjf

Dansk mat delar svenskar

Ny undersökning visar att en tredjedel är negativa till mat från grannlandet.
I en ny undersökning genomförd av marknadsundersökningsföretaget Yougov ser man att många svenskar är huvudsakligen positiva till nordisk mat. Med ett undantag: Danmark.

Undersökningen, som är beställd av företaget Svenskmärkning, visar att nio av tio tillfrågade har en positiv bild av mat producerad i Sverige. Detta tillskrivs konsumenternas uppfattning om ett bra djurskydd och en låg användning av antibiotika, vilket gör att många vill gynna svensk mat.

– Intresset för råvarornas ursprung är starkast gällande kött, mejeri och ägg, säger Maria Forshufvud, vd på Svenskmärkning, till Dagens Nyheter.

Samtidigt har man också undersökt inställningen till grannländernas livsmedel. Hälften av undersöknings intervjupersoner var positiva till både norska och finska matvaror, med få negativa omdömen. När det kommer till dansk mat däremot, delar sig åsikterna rakt av.

En tredjedel av de tillfrågade ställer sig negativa till dansk mat – vilket kan likställas med antalet som är positiva till matvaror från grannen över sundet.

– Danmark lider av den debatt som varit kring antibiotikan. Danmark är ett av de länder som kommer strax efter Sverige gällande antibiotikaanvändning medan till exempel Italien, som svenskar har högre förtroende för än Danmark, är många gånger värre gällande det, säger Maria Forshufvud till DN.

Undersökningen genomfördes under tre dagar i mitten av februari, där totalt 1 016 personer mellan 20-69 år intervjuades.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071